HELEEN

Ik ben Heleen en geef vanuit liefde les om jou fysiek en mentaal in beweging te krijgen via dynamische yoga en ademhalings- en bewustwordingstechnieken.
 

Na 20+ jaren internationaal mijn yoga te hebben gedeeld in o.a. Londen en Silicon Valley, geef ik nu les in Nederland. Ik kijk ernaar uit samen met jou de transformatie te vinden die via het doen van Yoga ontstaat.

Mijn expertise en stijl? Exclusief en met scherp oog voor detail! - dit vertaald zich in duidelijke stap voor stap uitleg, juiste alignment en persoonlijke aandacht.

Merel Mollema Fotografie

Mijn eerste ervaring met Yoga was op mijn 21e. Als kind en jongere  was ik altijd een beweger; eerst handbal, turnen en dansen, daarna aerobics, fitness, tennis, badminton, zwemmen en vooral veel hardlopen. In het eerste jaar van mijn studie raakte ik bevriend met de moeder van een vriendin van mij. Zij was kunstenares, spiritueel, een prachtig mens van binnen en buiten, erg getalenteerd, en had heel wat levenservaring op zak. Nadat ze mij meditatie en wat yoga oefeningen had laten zien nam ze me mee naar haar wekelijkse yoga les.

Daar lag ik dan als 21 jarige tussen een groep oudere dames. Makkie dacht ik, saai waarschijnlijk. Tja....ego tripje? Ja hoor....daar kwam het, aan het eind van de les moesten we op onze rug gaan liggen en  de juf begon ons door een ontspanningsoefening te begeleiden. Ze begon met: “ontspan je tenen”. Uh, WAT? Ontspan je tenen? Ze ging verder: “ontspan je dikke teen”, “ontspan je tweede teen”, en ze ging door tot aan het kleine teentje en gedetailleerd door het hele lichaam, zelfs je organen! Ik wist niet wat me overkwam en dacht; no way! je kunt je tenen voelen en ontspannen? je kunt je organen voelen? Dat was zo’n onthulling voor mij dat ik me opeens bewust werd van het feit dat ik tot nu toe alle beweging van buitenaf heb ervaren. Of in een studio, staand voor een spiegel  (van buitenaf kijkend dus, niet van binnenuit voelend)  of me een bult rennen om fit te blijven. Ik was me nooit bewust geweest hoe een beweging eigenlijk in je lichaam voelt en hoe je veel meer bewuste aandacht aan een beweging en je lichaam kunt geven. Ik bewoog veel maar de connectie met het lichaam, en het gevoel was niet aanwezig. Yoga. Eindelijk had ik een vorm van beweging gevonden die alles in zich had wat ik zocht: beweging, balans, diepgang, spiritualiteit, connectie. This was it!

Sinds dat moment begon ik yoga te onderzoeken, eerst 1x per week, daarna groeide het langzaam naar meer en uiteindelijk, bijna 10 jaar later naar het volgen van een Yoga Teacher Training in de Sivananda Ashram in New York. Ik wilde meer diepgang en misschien zelfs lesgeven. Na afsluiting van de TT verhuisde ik van Keulen (daar had ik 4 jaar gewoond en gewerkt) naar Londen omdat ik me wilde onderdompelen in een maatschappij waar yoga en holistische manieren van leven al verder gevorderd waren. Daar huurde ik voor het eerst een ruimte (een prachtige kerk ergens in Londen) voor mijn eerste Yoga les. Ik dook volop in het Londense leven en ontdekte als snel een andere Yoga stijl genaamd Ashtanga Yoga. Deze stijl is tot op de dag van vandaag mijn belangrijkte basis en heeft mij enorm veel gegeven. Kort na aankomst in Londen kreeg ik ook een baan aangeboden bij het grootste dans- en holistisch centrum (Danceworks/Natureworks) en begon daar als General Manager waarnaast ik een aantal yoga lessen per week gaf. Dit heb ik een aantal jaren gedaan toen het weer begon te kriebelen en ik in 2002 de moed had naar India te vertrekken om me te verdiepen in de roots van yoga. Daar ontdekte ik Sri K. Pattabhi Jois voor wiens methode ik tot op de dag van vandaag dankbaar ben. In zijn school in Mysore, India heb ik de sterke basis gelegd voor al mijn ervaring en kennis. Om Tat Sat

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

In  2004 verhuisde ik naar Californië en switchte ik naar voltijd lesgeven. Eerst met een eigen yoga programma in Sillicon Valley waar onze klanten de it-ers van Google, Facebook enz waren en vele studenten en docenten van Stanford University. Daarnaast gaf ik workshops en retreats in Europa, Florida,Thailand en Taiwan. In 2012 openden we de deuren van onze eigen Yoga school in Monterey, Californië, waar de focus lag op traditionele Ashtanga Yoga en onze Yoga Alliance geaccrediteerde 200hr Yoga Teacher Training. 

Na 22 jaar in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond, ben ik sinds 2018 terug in Nederland waar ik mijn ervaringen met liefde deel. Ik heb de nodige certificeringen (Yoga, Reiki, Massage therapie en MIndfulness), maar de belangrijkste leerschool is altijd mijn eigen yoga practice geweest, samen met alle yogi's die door de jaren heen naar mijn lessen zijn gekomen. Van doceren leer je namelijk het meest!

Mijn expertise is via beweging naar binnen kijken (bewust bewegen), voor transformatie en het vinden van een stukje rust. Ik heb een sterk oog voor detail en herken snel waar aan gewerkt kan worden. Of dit nu fysiek (blessures, pijn, spanning, chronische issues, negatieve gewoontes) of mentaal (stress, burn-out, depressie, zwaarmoedigheid, anxiety) is; ik kan je helpen!

Fun Facts

moeder van twee tieners

besluit alles vanuit mijn gevoel

ben een nomad: thuis geweest in Duitsland (Keulen), Engeland (Londen), India (Mysore), USA (Californië), Taiwan (Taipei) en nu Nederland
mindful movement programma ontwikkeld voor 12 basisscholen in California 
grootste deel van mijn leven vegetariër geweest
eignaar high-end tweedehands winkel geweest

ik ben dol op kruidenthee

we are all the same and we are all one!

Screenshot 2021-11-01 at 22.07.59.png